Dertien Kilo

"Een nieuw stukje van vijftig eurocent redde Victor Van Sants leven. Bij het verlaten van het bankgebouw zag hij het muntje blinken. Hij keek even om zich heen en bukte zich om het geldstuk op te rapen.

De kogel uit de halfautomatische SR75 trof Georges Van der Keelen pal in de rechterslaap. Het projectiel desintegreerde met explosieve kracht in zijn hersenpan en deed een halve liter lichtroze brij van bloed en hersenen in het rond spatten. Tegelijk was er het geluid van de knal. De impact van het projectiel was enorm. De getroffen man werd letterlijk tegen de getraliede toegangsdeur gesmakt.

De tweede kogel trok een felrode streep over Van Sants nek en verbrijzelde merkwaardig genoeg beide panelen van de ingang. Een vrouwelijke klant die versteend was blijven staan met de deurklink nog in de hand, incasseerde de regen van glasscherven. Haar gezicht veranderde in een bloederig plaatje uit de Jezus film van Mel Gibson. De opgeschrikte voorbijgangers stoven onder luid gegil uit elkaar. Van Sant bleef onbeweeglijk op de grond liggen naast het lichaam van de man met het halve hoofd. Een derde schot bleef uit. Hij beefde over zijn ganse lichaam en ademde zoals iemand die voor de eerste keer een duikles krijgt. Toen hij een minuut later het geloei van een politiesirene hoorde, was Van Sant compleet in shock.

Bankdirecteur Mark Van Goethem zat achter zijn bureau toen hij de schoten hoorde. Hij voelde het bloed uit zijn gezicht wegtrekken. Toch geen afrekening op de drempel van zijn eigen bank? Als het waar was wat hij vermoedde, kon hem dat zijn kop kosten. Dan kon aan het licht komen dat hij een aandeel had in het complot. De driestheid van de aanslag deed hem huiveren. Zijn hebzucht zou hem wel eens duur te staan kunnen komen. Van Goethem weerstond de impuls om naar beneden te rennen. In plaats daarvan nam hij de telefoon en tikte met trillende vingers het nummer van de receptie. Hij hoorde de bezettoon en was blij dat hij even tijd had om na te denken."